Венец от хартия

Признавам си, че много обичам да закачам венец на входната врата на дома си. Това според мен създава много приятно усещане за дома, в който влизаш, преди още да си прекрачил прага.

Обичам и да сменям венците според сезона. Венецът, който ви показвам днес, обаче е подходящ за всеки сезон. Той е изработен изцяло от хартия с малко помощ от тел за основа.

Ето какво ще ви е необходимо, за да си го изработите:

вестници

тел

силиконов пистолет

лепило

молив

ножица

дървено шишче или кука за плетене

боя

DSCF2640

Започнете с приготвянето на клоните за венеца. Ще са ви необходимо около 15 фитила от хартия. Аз направих повече и не преброих точно колко използвах накрая. Всичко ще зависи от това как се получава венецът ви и от личните ви предпочитания.

DSCF2648

Все пак препоръчвам да си направите повече, а ако останат, можете да ги използвате за друг проект.

Ето и как да си ги направите. За един фитил от хартия ще ви е необходима една страница от вестник. Поставете страницата така, че един от ъглите да сочи към вас. След това поставете в ъгъла дървеното шишче и започнете да навивате вестника, както е показано на снимката. За целта можете да използвате и кука за плетене.

DSCF2643Продължете да навивате, докато шишчето почти се скрие. След това го махнете и продължете да навивате, като приплъзвате. Съветвам ви да правите това върху повърхност, която не е хлъзгава, например върху килим. Това ще направи работата много по-лесна.

DSCF2646Когато от вестника се подава само малка част от ъгъла, сложете лепило и завийте до края.

DSCF2647Направата на толкова фитили изглежда трудоемко и сложно, но след като схванете как става, всъщност не отнема много време. Просто си пуснете любимия сериал или нещо друго за фон и след около 15 минути ще имате необходимия ви брой.

Основата на венеца направете кръг от парче тел, като увиете добре края. Не е нужно кръгът да е перфектен, защото дори и да е така, в процеса на работата определено ще се деформира леко, а това няма да се вижда накрая.

DSCF2641

Моят кръг е с диаметър 24 сантиметра. Можете и да пропуснете тази стъпка, но според мен прави по-лесна направата на венеца.

Започнете да увивате фитилите един по един около кръга.

DSCF2663

С първия кръг или два не е необходимо да сте особено внимателни, тъй като те ще служат за основа.

DSCF2666

Продължете да поставяте фитили, като ги залепяте със силиконов пистолет един за друг и за кръга от тел, където е необходимо. Постарайте се краищата да са на гърба на венеца. Освен това, внимавайте да не мачкате прекалено фитилите. Колкото по-малко се сплескат, повече ще приличат на истински клонки накрая.

Не залепяйте фитилите по цялата им дължина, а само веднъж на няколко сантиметра или където е необходимо. Така също е изглежда по-реалистично накрая.

Продължете по същия начин, докато не сте доволни от крайния вариант. Ако накрая виждате на места основата от тел, не се тревожете, след боядисването тя ще изглежда като по-тънко клонче.

DSCF2667

Следващата стъпка е да боядисате венеца в кафяво. Аз използвах спрей боя, защото за мен този вариант е по-лесен. Ако и вие се спрете на спрей боя, работете на проветриво място.

DSCF2671

След като изсъхне, можете да добавите малко акрилна боя на места, така че цветът да не е толкова равномерен. Но дори и да го оставите така, също се получава добър ефект.

След като сте готови с тази част, остава да си приготвите и розите. За тях са необходими пет венчелистчета от хартия с различни големини, като от всеки размер ще ви трябват поне по 3-4 в зависимост от големината на цветчето.

Аз си начертах върху картон листенца с тази форма, изрязах ги и използвах картонените венчелистчета като шаблон върху вестника. От вестника избирайте само части от статии, на които се виждат букви (поне от едната страна). Можете да използвате и стара книга, но аз не съм почитател на унищожаването на книги, а по този начин се получава много добре.

DSCF2653След като изрежете всички необходими листчета, започнете да завивате розите. Поставете първо няколко от най-малките листчета, след това залепете от по-големите, както е показано на снимките.

DSCF2654

Не забравяйте да придържате листчетата в долната им, по-тясна част. Така накрая всяка роза ще има малка дръжка, с помощта на която ще може да се залепи за венеца. За лепенето можете да използвате лепило или силиконов пистолет. Ако се спрете на втория вариант, използвайте малки количества силикон и работете много внимателно, защото хартията е тънка и може да се изгорите сериозно. DSCF2656Продължете да добавяте листчета докато розата стане толкова голяма, колкото искате.

DSCF2658

 

Краищата на листенцата можете да завиете леко навън с помощта на дървеното шишче/куката. DSCF2660

Аз използвах 6 рози с различни размери.

DSCF2662След като сте готови с цветята, остава да ги залепим върху венеца.

Препоръчвам ви да ги поставите първо и да се уверите, че крайният вариант ви харесва, преди да пристъпите към лепенето. За да залепите цветята, използвайте силиконов пистолет, като поставите силикон около дръжките на цветята и след това ги промушите между „клонките“ на избраното от вас място.

След като залепите всички цветя, вашият венец е готов.

DSCF2682

Вашият коментар